Hoge hakken, is dat erg?

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. En mijn antwoord is dan altijd: “Hoe vaak loopt u er op én hoe hoog zijn de hakken?”, want dat maakt nogal een verschil.

Natuurlijk willen vrouwen er mooi uitzien en daar horen vaak schoenen met hoge hakken bij, ook wel high heels of stiletto’s genoemd. Als deze af en toe bij gelegenheid worden gedragen, is dat helemaal niet erg. Pas als iemand er zeer regelmatig, of zelf dagelijks, op loopt is de kans op het krijgen van voetklachten groot.

Wat verstaan we eigenlijk onder “hoge hakken”?

Voor de meeste mensen is een schoen waarvan de zool van de hak ongeveer 2cm hoger is dan onder de voorvoet de meest ideale hakhoogte om de voet goed te kunnen laten functioneren tijdens normale dagelijkse activiteiten. Dus alles wat hoger is kan al problemen opleveren. Écht hoog zijn hakken van meer dan 4 cm. Dan is de schoen ook vaak zó gevormd dat de neus van de schoen spitser wordt.

Als je jong bent, houd je het meestal wel uit om op hoge hakken te lopen. Maar als je het maar lang genoeg doet, is het vaak wel de oorzaak van voetklachten op latere leeftijd. Bij het ouder worden ontstaan dan de standafwijkingen aan de voeten die later ook pijnklachten kunnen gaan geven.

Hoge hakken

Een aantal klachten op een rijtje

Welke klachten kunnen ontstaan door het dragen van (te) hoge hakken? Hier volgen een paar voorbeelden:

Voorvoetklachten

De belangrijkste klachten zijn pijn en eelt. De hakhoogte van de schoen maakt dat u eigenlijk op uw tenen loopt. Hierdoor steunt een groot deel van het gewicht op de voorvoet. Dit geeft drukpijn onder de botjes. En doordat de druk zo groot is, ontstaat er ook veel eelt.

Ook staat er veel druk op de middenvoetsbeentjes waardoor er een scheurtjes, of zelfs een breukje, in één of meerdere middenvoetsbeentjes kunnen komen. Dit heet een marsfractuur.

Een andere veel voorkomende aandoening is een Mortons Neuroom. Dit is een zenuwbeknelling in de voorvoet. De zenuw staat onder continue druk en spanning waardoor hij verdikt en knel komt te zitten tussen de middenvoetsbeentjes.

Teenklachten

Doordat de tenen in de neus van de schoen worden samengedrukt, ontstaan er klauw- en/of hamertenen. De teenstand verandert waardoor er veel druk en wrijving ontstaat. Dit geeft weer eeltvorming of zelfs likdoorns.

Ook krijgt de grote teen het zwaar te verduren. Deze wordt helemaal schuin gedrukt en geeft door de druk van de schoen vaak ontstekingsklachten in het gewricht en uiteindelijk ontstaat er vaak een botvergroeiing aan de zijkant (knobbel).

Nagelklachten

Een schoen met hoge hak en spitse neus zorgt er voor dat de nagel, vooral van de grote teen, veel druk krijgt. Deze gaat daardoor verdikken en kan zelfs aan de zijranden gaan inkrullen of in gaan groeien. Ook kunnen er likdoorns onder de nagel ontstaan.

Verkorte pezen

Door het veel lopen op hoge hakken verkort op den duur de achillespees. Dit kan veel klachten veroorzaken bijvoorbeeld bij het sporten of als er weer op “gewone” schoenen wordt gelopen. Hierbij is er dan ook meer kans op een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Ook de teenpezen aan de bovenzijde van de voet verkorten doordat ze steeds in een klauwstand in de schoenen zitten.

Advies

Als er klachten zijn dan wordt na een voetonderzoek een diagnose gesteld. Veelal kunnen klachten verlicht of verholpen worden door goed aangemeten inlegzolen of siliconen teenstukjes. Deze zorgen er voor dat de voet- en teenstand verbetert en de druk wordt verminderd waardoor ook de eeltvorming afneemt en likdoorns vaak niet meer terugkomen. Voor de verkorte pezen worden rekoefeningen gegeven.

Kies de juiste schoenen!

Maar een heel belangrijk deel van de therapie zal een schoenadvies zijn! Uit voorgaande tekst blijkt dat het verstandig is om niet (te vaak) op hoge hakken te lopen. Je kunt er jezelf een hoop last mee besparen. In ieder geval minder kans op pijnklachten en minder bezoeken aan de pedicure!

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth