Wat zijn hamertenen en klauwtenen?

De termen hamertenen en klauwtenen worden vaak door elkaar gebruikt, maar in feite zijn het verschillende afwijkingen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Bij een klauwteen zijn beide teengewrichten gebogen en is het gewricht tussen de voet en het eerste kootje gestrekt. Hamertenen en klauwtenen kunnen in elke teen, behalve de grote teen, ontstaan.

Hamer- en klauwtenen

Hamerteen (boven) en klauwteen (onder)

Soepele en stugge hamertenen en klauwtenen

Bij hamertenen en klauwtenen wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten: soepele en stugge. Als de teen nog maar kort krom staat, is deze nog soepel en kunt u de teen met de hand nog recht buigen. Als een teen al lang krom staat, dan wordt de teen stug. Een stugge teen met de hand recht buigen is vaak erg pijnlijk.

Oorzaken kromme stand van de teen

Hamertenen of klauwtenen onstaan doordat de be banden en pezen, die de teen doen buigen, te kort zijn geworden. In een gezonde teen is er evenwicht tussen de spieren die de teen laten buigen en strekken. Als dit evenwicht wordt verstoord, kan een hamerteen of klauwteen ontstaan.

Er is geen exacte oorzaak aan te wijzen waardoor dit evenwicht wordt verstoord. Meestal komt het door het uitvallen van de functie van de kleine voetspieren. Dit kan onstaan door oudere leeftijd, slagaderverklalking, suikerziekte, reuma of door trauma.

Klachten kromme stand van de teen

Doordat de teen krom staat, drukt de teen tegen de schoen op plekken waar dit niet hoort. Dit kan pijn veroorzaken en daarbij ontstaat er pijnlijk eelt. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje wordt omhoog geduwd, tegen de schoen. Door de wrijving kan een pijnlijke likdoorn ontstaan die kan gaan ontsteken.

Diagnose kromme stand van de teen

Uw specialist herkent hamertenen en klauwtenen door lichamelijk onderzoek van de voet. In sommige gevallen is het, om de oorzaak van uw kromme tenen te onderzoeken, nodig om een röntgenfoto te maken.

Behandelingen kromme stand van de teen

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht om pijn te verminderen. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth