Normale fase in het groeiproces

Groeipijn hoort letterlijk bij het opgroeien. Het is een normale fase in het groeiproces van je kind en dus niets om je als ouder zorgen over te maken. Groeipijn is de meest voorkomende oorzaak van terugkerende zeurende pijnklachten in de knieën, kuiten, scheen of dijbenen. Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van.

Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden. De groeipijnen komen vooral voor tijdens de ‘groeispurt’. De eerste groeispurt kan al voorkomen op de leeftijd van 3 jaar en deze kunnen aanhouden tot de puberteit.

Hoe ontstaat groeipijn?

Tijdens de groeispurt ontstaat er een grote trekkracht op de spieren en de pezen bij hun aanhechting aan de botten. Over het algemeen is bekend dat botten sneller groeien dan spieren en dit veroorzaakt die vergrote trekkrachten.

Wanneer komt groeipijn voor?

Groeipijnen zien we vaak terug bij kinderen tussen 3 en 14 jaar. Bij meisjes komt dit vaak sneller voor dan bij jongens. Dit omdat meisjes sneller in het groeiproces zitten dan jongens.

Lees hieronder meer over de verschillende oorzaken en symptomen van groeipijn:

Groeipijn en sporten

We zien vaak dat groeipijn ontstaat bij intensief sportende kinderen. De reden hiervoor is omdat de spieren dan onder zulke grote spanning komen te staan, dat de belastbaarheid van de spieren wordt overschreden.

Nachtelijke groeipijn

Bij nachtelijke groeipijnen kan je kind ‘s nachts wakker worden met een zeurende pijn in de benen en de knieholtes, deze pijn komt spontaan op. De pijn verdwijnt in de ochtend.

Groeipijn overdag

Kinderen zijn meestal overdag zeer actief. Ze rennen, spelen en sporten. Ze kunnen dan wel eens klagen over pijn in de benen, knieën en of de hielen. Deze pijn is eerder stekend tegenover de zeurende nachtelijke pijn. Vaak ontstaat deze pijn door een anatomische en of biomechanische afwijking. Dit kunnen platvoeten of te soepele gewrichten zijn maar ook verkorte spieren omdat je kind in een groeispurt zit.

Groeipijn in gewrichten

Komen de groeipijnen vaak voor in een gewricht zoals de heup, knie of voet? Dan kan dit wijzen op een andere aandoening, bijvoorbeeld de ziekte van Sever (hielpijn) of de ziekte van Osgood-Schlatter (kniepijn).

Groeipijn bij kinderen

Behandeling van groeipijn

Wanneer je kind ‘s nachts wakker wordt van de pijn kan je het volgende doen:

  • De benen lichtjes masseren
  • Laat je kind een warm bad nemen
  • Rekoefeningen voor het slapen
  • De benen strekken wanneer de pijn ‘s nachts optreedt
  • Een warm bad voor het slapen
  • Een kinderparacetamol geven

Indien je niet zeker bent of er een anatomische en of biomechanische afwijking is, kan je altijd een podologisch onderzoek laten uitvoeren. Indien er uit dit onderzoek een afwijking wordt opgespoord dan adviseren we best voor een op maat gemaakte steunzool.

Vind een praktijk

Heeft uw kind last van groeipijn? In eerste instantie bestaat de behandeling van pijn aan de groeischijf altijd uit het aanpassen van de activiteiten. Onze Podozorgers adviseren u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu