Blaren (meer dan 4000 blaren!), pijnlijke voeten en gewrichten

Dit jaar zijn er meer dan 4000 wandelaars met blaren behandeld, meer dan ooit! Is daar een verklaring voor? En wat kun je eraan doen als je ze eenmaal hebt en wat is verstandig na de Nijmeegse Vierdaagse? Rust nemen of juist niet?

Blaren voorkomen

Veel mensen raden aan om katoenen sokken te dragen, maar katoen houdt vocht vast op de huid, wat een kwetsbare huid veroorzaakt. Daarom raden we aan om specialistische synthetische ondersokken te dragen, met daaroverheen dunne, fijne wollen wandelsokken, omdat wol het vocht ook niet vasthoudt. Dit zorgt voor een absorberende binnenzool van de schoen en zorgt voor een 'ademende schoen', bijvoorbeeld van leer.

Blaren behandelen

Wat betreft blaren, is het belangrijk om ze niet open te prikken, omdat dit het risico op infectie vergroot. Gebruik een (hydrocolloïde) blarenpleister om de blaar te beschermen. Het is ook belangrijk om wrijving te voorkomen.

 • Een hydrocolloïde blarenpleister (zoals 'Compeed') absorbeert overtollig vocht en vormt een beschermend kussentje, waardoor de pijn onmiddellijk wordt verlicht en de omstandigheden voor de genezing van blaren optimaal zijn.
 • NSAID-zalf, zoals Diclofenac van Voltaren, is een ontstekingsremmende gel die pijn stilt en ontstekingen remt. Breng de gel naar behoefte 2 tot 4 keer per dag aan. Masseer zachtjes in op het pijnlijke huiddeel. Smeer het niet op een beschadigde huid of een open blaar, maar je kunt er wel omheen gel aanbrengen.

Blarenpleister verwijderen

Als de blaar uit zichzelf barst, verwijder dan de dode huid niet. Was het gebied voorzichtig met water en zeep en bedek de blaar met een speciale blarenpleister zoals COMPEED® om de wond schoon te houden.

Een veelgemaakte fout is om de pleister 's nachts af te doen om lucht bij de blaar te laten. Blaren genezen sneller in een vochtige omgeving, dus laat de pleister bedekt blijven. De pleister moet blijven zitten tot hij vanzelf begint af te vallen - dit is een teken dat de blaar is genezen.

Omgaan met infectie

Ga naar de dokter als je typische symptomen van een infectie ervaart, zoals pijn, zwelling, roodheid, warmte, rode strepen die van de blaar weglopen, of etter die uit de blaar komt.

Wondverzorging

Schoonmaken: spoel de wond onder zacht stromend lauw water. Haal vuil of splinters weg met een gesteriliseerde pincet. Door het bloeden spoelt het vuil uit de wond. Wacht met ontsmetten tot een eventuele bloeding is gestopt. Ontsmetting van de open blaar:

 • Ontsmet een open blaar (wond) met chloorhexidine-oplossing of povidonjodium-oplossing. Laat de wond even drogen.

Pijn- en jeukstillende middelen

 • Lidocaïne-levomenthol gel FNA werkt tegen pijn en jeuk. Maar je kunt dit beter niet gebruiken als de huid beschadigd is (pijnlijk). Menthol werkt verkoelend en jeukstillend, lidocaïne werkt plaatselijk verdovend. Breng de gel 1 tot 2 keer per dag dun aan, zo nodig vaker. Mogelijke bijwerking: huidirritatie. Niet gebruiken bij kinderen tot 2 jaar en niet op en rond de tepels bij borstvoeding.
 • Pramocaïne met zinkoxide crème werkt ook tegen jeuk en pijn. Maar je kunt dit beter niet gebruiken als de huid beschadigd is (pijnlijk). Zinkoxide werkt verkoelend en verzachtend, pramocaïne werkt plaatselijk verdovend. Breng de crème 1-2 keer per dag dun aan. Mogelijke bijwerkingen: allergie en huidirritatie. Niet gebruiken op en rond de tepels bij borstvoeding.

Pijnlijke of stijve voeten na de Nijmeegse Vierdaagse

Na zo'n forse inspanning als de Nijmeegse Vierdaagse produceren de gewrichten in de voet meer vocht. Dit brengt de gewrichtskapsels op spanning en je voet voelt stijf aan. Er is dan vaak ook nachtpijn. Zolang de voet niet opgezwollen is, kun je als volgt handelen:

 1. Rust: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen na intensieve inspanningen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en te genezen.
 2. Actief herstel (hersteltraining): Naast rust is het ook belangrijk om actief te blijven tijdens het herstelproces. Doe lichte oefeningen, zoals wandelen of fietsen, om de bloedcirculatie te bevorderen en de spieren los te maken.
 3. Stretching: Voer stretch-oefeningen uit om de spieren te laten herstellen en de flexibiliteit te verbeteren. Dit kan spierpijn en stijfheid verminderen.
 4. Voeding: Eet goed en krijg voldoende voedingsstoffen binnen om het herstelproces te ondersteunen. Kies voor voedingsmiddelen rijk aan eiwitten, zoals mager vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
 5. Hydratatie: Blijf goed gehydrateerd. Drink voldoende water om vochtretentie te verminderen en afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
 6. Advies inwinnen: Raadpleeg een professional, zoals een sportarts of fysiotherapeut, voor een gepersonaliseerd herstelplan dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Voet is gezwollen, wat nu?

Plaatselijke zwelling (bult)

Als de zwelling plaatselijk is en maar op één voet, met samengaande stekende pijn, zou er een vermoeidheidsbreukje kunnen zijn ontstaan in een middenvoetsbeentje. Mensen met osteoporose lopen hier meer risico op dan anderen.

Een vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeentje kan erg pijnlijk zijn en vereist meestal rust en tijd om te genezen. Verminder de belasting op het geblesseerde gebied en vermijd activiteiten die de pijn verergeren. IJs aanbrengen op het gebied kan zwelling verminderen. Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose en behandeling van de blessure.

Hele voet is gezwollen

Na het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse kunnen de voeten in zijn geheel gezwollen zijn. Hier zijn enkele adviezen om de zwelling te verminderen:

 1. Rust en 'elevatie' (hoog leggen): Leg je voeten omhoog en geef ze rust. Dit helpt de bloedcirculatie te verbeteren en de zwelling te verminderen. Probeer je voeten hoger te leggen dan je hartniveau.
 2. IJsbehandeling: Breng gedurende 15-20 minuten een bevroren "cold-pack" aan op de gezwollen voet(en). Dit kan helpen om zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Wikkel het ijs in een handdoek om bevriezing van de huid te voorkomen.
 3. Compressie: Draag compressiekousen om zwelling te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 4. Voetmassage: Masseer je voeten voorzichtig om de bloedcirculatie te stimuleren en vocht af te voeren. Dit kan helpen om zwelling te verminderen.
 5. Hydratatie: Blijf goed gehydrateerd. Drink voldoende water om vochtretentie te verminderen. Door het verminderen van zoutinname en door je benen te bewegen, kun je helpen om het vocht in je voeten te verminderen en daarmee de zwelling te verminderen.
 6. Vermijd langdurig staan of zitten: Probeer langdurig staan of zitten te vermijden, omdat dit de zwelling kan verergeren. Beweeg regelmatig om de bloedcirculatie te stimuleren.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit algemene adviezen zijn en het is altijd raadzaam om een (para)medische professional te raadplegen voor specifiek advies, vooral als de zwelling aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen.

Vind een praktijk

Heeft u ernstige voetklachten opgelopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse? Neem contact op met onze registerpodologen of podotherapeuten. Wij helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek