Jazeker kan dat!

In het voorjaar en de zomer is dit een veelgehoorde vraag in de praktijk van uw podoloog of podotherapeut. Het antwoord is: jazeker kan dat!

Steunzolen, ook wel therapiezolen genoemd, worden op maat gemaakt in uw schoen. Een schoen met een los voetbed is de beste oplossing voor een steunzool. U haalt de binnenzool uit de schoen en legt de steunzool erin. Wij zorgen ervoor dat dit mooi passend gemaakt wordt.

Bij sandalen is het essentieel dat het voetbed uit de schoen verwijderd kan worden. De steunzool moet stevig in de sandaal liggen om schuiven te voorkomen. Twijfelt u of de gevonden schoen of sandaal geschikt is voor u? Vraag gerust ons advies.

Ook een slipper (geen teenslipper) kan worden voorzien van een steunzool op maat. Dit heeft niet onze voorkeur maar het is mogelijk. Ook weer afhankelijk van de voetklacht krijgt u advies van uw behandelend therapeut.

Herhaaldelijk wordt gezegd dat de steunzool te lang is voor de sandaal

Dat kan kloppen omdat een sandaal vaak een halve maat kleiner gekocht kan worden. De tenen kunnen immers nergens tegenaan botsen met het lopen. Een schoen met een dichte neus moet daarom, met “overlengte” zoals dat heet, gekocht worden.

Uw therapeut kan een steunzool op maat maken voor uw sandalen, een mooie naadloze oplossing in de juiste kleur! U kunt het afdeklaagje van uw steunzool namelijk zelf bepalen in overleg met uw therapeut.

Wat is een goede sandaal voor mijn steunzolen?

Voor elke schoen, dicht of open geldt dat stevig in de hiel en met een veter of klittenbandsluiting de voorkeur geniet. Er zijn diverse merken te koop zoals Durea, Wolky, Waldlaufer, Xsensible, Gabor en Hartjes.

Uw therapeut helpt u graag. Zij zijn bovendien op de hoogte van de diverse merken en schoenenwinkels in uw regio.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een schoen of sandaal?

Let bij het kopen van een schoen of sandaal op de volgende punten:

 • Koop een sandaal of schoen wat later op de dag sommige voeten zwellen op in de loop van de dag.
 • Pas altijd beide schoenen.
 • Loop een rondje om goed te voelen hoe de schoen zit.
 • Pas op met naden en stiksels aan de binnen- en buitenzijde van de schoen wanneer u drukplekken of bulten op de voet heeft. Een naad of stiksel zal vanwege het materiaal en de dikte nooit uitlopen!
 • Brede voeten? Dan heeft u brede schoenen nodig.
 • Smalle voeten? Let op dat de schoen goed aansluit en dat de lengtemaat van de schoen goed is.
 • Niet helemaal zeker over de juiste maat? Laat uw voeten opmeten in de winkel of bij uw therapeut.
 • Sommige voetproblemen vragen om aanvullende eisen aan een schoen, uw therapeut zal u deze uitleggen tijdens het consult.

En hoe zit het dan met teenslippers?

Teenslippers zijn niet geschikt voor steunzolen. Echter u kunt teenslippers op maat laten maken met uw steunzool verwerkt in de loopzool. Vraag uw therapeut naar de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw voeten kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek