De ziekte van Ledderhose: pijnlijke bultjes onder de voet

Onder de middenvoet kunnen een of meerdere knobbeltjes of bultjes ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel. De bultjes onder de voet groeien over het algemeen langzaam en worden meestal niet groter dan 2 centimeter in doorsnede. De knobbeltjes voelen hard aan en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze zijn rond of plat van vorm en zitten meestal aan de binnenzijde van de voetboog. Deze onschuldige aandoening wordt ziekte van Ledderhose genoemd.

1 = hielbeen, 2 = bultje door Ledderhose, 3 = peesplaat

In dit artikel

In dit artikel leest u over de ziekte van Ledderhose die gekenmerkt wordt door pijnlijke bultjes onder de voet. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Symptomen van de bultjes onder de voet

De meeste mensen met (bindweefsel) bultjes onder de voet hebben geen klachten. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat, waar de bindweefselknobbels zich in bevinden, overbelast raken.

Bij een afwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt wordt de rek op de peesvezels rondom de knobbels groter. Dit kan een oncomfortabel, soms branderig, gevoel geven. Daarnaast kunnen er pijnklachten ontstaan doordat er teveel druk op de knobbels komt tijdens het staan en lopen.

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de buljtes duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Oorzaken van de bultjes onder de voet

De ziekte van Ledderhose is aangeboren en kan familiair aanwezig zijn. Het verschijnsel kan ook in de handen voorkomen, dit wordt de ziekte van Dupuytren genoemd. Ledderhose kan op iedere leeftijd ontstaan, hoewel dit bij kinderen zeldzaam is. In ruim een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan.

Behandeling van de bultjes onder de voet

Tot nu toe is er nog geen behandeling die de zwellingen bij de ziekte van Ledderhose kan laten verdwijnen. Een operatie wordt over het algemeen afgeraden omdat de knobbeltjes weer terug kunnen komen.

Wanneer pijnklachten tijdens het lopen ontstaan kan de podoloog of podotherapeut een steunzool maken die de voetstand en de afwikkeling verbeteren. Hierdoor neemt de spanning op de peesplaat af. En door uitsparingen ter plaatse van de knobbels te maken wordt voorkomen dat er teveel druk op de knobbels komt. Dit geeft veelal goede resultaten.

Vind een praktijk

Heeft u last van pijnlijke bulten onder uw voet en wilt u advies van een podoloog of podotherapeut? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

  • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 oktober 2023

    Teenpijn na een onschuldig stootje

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 05 oktober 2023

    De juiste schoenmaat is belangrijk

    Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 19 september 2023

    Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

    Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

    Door Angelique Bekkema

  • 08 september 2023

    Overgewicht en voetklachten

    Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

    Door Delia de Bliek