Verbluffende resultaten uit recent onderzoek

Pijn onder de hiel bij 1473 voetballers is onderzocht in een retrospectieve studie met een aansluitend voorstel voor behandeling. Uitgevoerd door Raoul Saggini, Maurizio Migliorini, Simona Maria Carmignano, Emilio Ancona, Chiara Russo en Rosa Grazia Bellomo.

Deze groep onderzoekers hebben gekeken naar de oorzaak van pijn in de hiel onder voetballers. Zij geven aan dat de achtergrond van de pijn multifactorieel is en gerelateerd aan de herhaling van krachten bij technische bewegingen die microscopische schade kunnen veroorzaken, maar ook de ondergrond, de conditie van de voetballer zelf, de hersteltijd, de klimatologische omstandigheden en het gebruikte schoeisel spelen een rol.

Onderzocht zijn 1473 professionele, semiprofessionele- en amateur-spelers met hielpijn aan de onderzijde en ze zijn verdeeld in groepen naar oorzaak:

 1. Compressie van de nervus suralis
 2. Compressie van de m. abductor digiti minimi
 3. Atrofie en ontsteking van het vetkamersysteem onder de hiel
 4. Fasciitis plantaris
 5. Stress schade bij hielspoor
 6. Stress fractuur van het hielbeen en hielspoor

Het behandeldoel was vermindering van pijn en zo snel mogelijk weer kunnen voetballen, en dat is uitstekend gelukt! Hoe deden ze dat en hoe goed werkte de therapie per oorzaak? We lichten dit hieronder per groep uit:

1. Compressie van de nervus suralis

30 dagen ijstherapie, 15 min per dag 15 dagen achtereen en laser therapie (10 keer) gecombineerd met TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) of FREMS (frequency rhythmic electrical modulation system (10 keer)

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±61 dagen

2. Compressie van de m. abductor digiti minimi

30 dagen ijstherapie, 15 min per dag 15 dagen achtereen en laser therapie (10 keer) gecombineerd met dagelijks stretchoefeningen 30 dagen achtereen en focale therapie met mechanische trillingen.(12 keer) op de m. abductor hallucis, de gastrocnemius en de fascia plantaris; gecombineerd met TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) of FREMS (frequency rhythmic electrical modulation system (10 keer).

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±70 dagen

3. Atrofie en ontsteking van het vetkamersysteem onder de hiel

8 keer laser therapie (binnen 30 dagen) gecombineerd met ultrasound diathermie (10 keer).

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±53 dagen

4. Fasciitis plantaris

60 dagen gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang, gecombineerd met dagelijks rekoefeningen, dan therapie met diathermie (5 keer)

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±58 dagen

5. Stress schade bij hielspoor

40 dagen cryomagnetotherapie (24 keer) en gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang.

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±62 dagen

6. Stress fractuur van het hielbeen en hielspoor

45 dagen cryomagnetotherapie (30 keer) en gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang.

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±71 dagen

Bij alle aandoeningen werden steunzolen aangemeten om de grondreactiekrachten te optimaliseren.

Conclusie

Conclusie volgens wat werd waargenomen in de deze studie, kunnen we nu voorstellen dat een geïntegreerde therapeutische aanpak bij de behandeling van pijn in de hiel, mits goed gediagnosticeerd en gedifferentieerd naar specifieke etiologie dankzij de technologische vooruitgang met goede echodiagnostiek leidt tot een succesvolle aanpak van hielpijn.

Vind een praktijk

Heeft u last van hielpijn? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Bron:

BMJ Open Sport & Exercise Medicine

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek