Is het maken een voetenscan voldoende voor het aanmeten steunzolen?

Bij een bezoek aan de registerpodoloog verwachten de meeste mensen dat er een afdruk van de voet gemaakt zal worden met een voetscanner. Op basis hiervan zal een steunzool gemaakt worden en zullen de voetklachten afnemen. In veel praktijken is dit inderdaad de gang van zaken.

Podozorg kijkt verder

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek bij een Podozorger is de gangbeeldanalyse. Hierbij ligt de nadruk op stoornissen die waarneembaar zijn bij het wandelen. Het wandelen wordt gekenmerkt door verschillende fases; na de hiellanding volgt via een vast patroon de voetafwikkeling naar de standfase van de voet en deze gaat via een vast patroon over naar de afzetfase van de voet. Tijdens iedere fase wordt de stand en de beweging van de botten en gewrichten geanalyseerd en wordt gekeken of de voetspieren in de juiste volgorde aanspannen.

Met een gangbeeldanalyse komt u verderVoorbeeld van een gangbeeldanalyse
Bron foto: Podocentrum Alblasserwaard

Gangbeeldanalyse essentieel voor vervaardigen van steunzolen

Uit het bovenstaande blijkt wel dat het niet alleen belangrijk is om een statisch (voetscanner) onderzoek te doen bij uw voetklachten, maar ook een dynamisch (gangbeeldanalyse) onderzoek. Alleen dan kan er een uitspraak gedaan worden of het aanmeten van steunzolen geïndiceerd is bij uw klachtenpatroon.

Gangbeeldanalyse geeft ook een analyse van hele lichaam

Nog een nadeel van het alleen scannen van de stand van de voet is, dat je geen uitspraak kunt doen over de stand en bewegingen van knieën, heupen en rug. Bij het analyseren van het gangbeeld ziet een Podozorger ook de directe invloed van de bewegingen van de voet op de knieën, heupen en rug. Hierdoor kan er een beter en completer therapievoorstel voorgesteld worden.

Maak een afspraak

Kom langs bij een Podozorg praktjk bij u in de buurt voor een uitgebreid onderzoek van zowel de stand van de voet, maar zeker ook voor een onderzoek naar uw gangbeeld voor een compleet onderzoek. Klik op de onderstaande knop voor een overzicht van onze Podozorg vestigingen. Met meer dan 100 vestigingen, zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Bron foto's: Podocentrum Alblasserwaard

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp