Over het trochanter major pijnsyndroom

Ik maak regelmatig mee dat mensen zich melden in mijn praktijk met heupklachten. Na wat doorvragen blijkt dan vaak dat het niet om het heupgewricht zelf gaat maar om klachten rond de knobbel aan de buitenkant van de heup, de zogenaamde trochanter major. De klachten treden meestal op tijdens lopen of traplopen. Wij spreken dan ook wel van een trochanter major pijnsyndroom. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan meestal bij vrouwen van middelbare leeftijd of ouder.

Klachten van het trochanter major pijnsyndroom

Er zijn pijnklachten rond de heupknobbel (trochanter major) die zich aan de buitenkant van de heup bevindt. De pijn komt opzetten bij belasten of/en als er op gedrukt wordt. De pijn kan uitstralen over de buitenkant van het bovenbeen. De buitenste spieren van het bovenbeen, de zogenaamde heup-abductoren, kunnen verzwakt zijn (teken van Duchenne).

Deze klachten hebben dus niet direct te maken met het heupgewricht zelf, maar het kan wel zo zijn dat een probleem in het heupgewricht indirect klachten veroorzaakt ter hoogte van deze plek. Wanneer de pijn dieper gevoeld wordt en dus meer in de liesstreek, dan denkt men eerder aan een probleem in of bij het heupgewricht zelf.

Is het wel mijn heup?
Bron: Feistritz

Oorzaken van het trochanter major pijnsyndroom

De pijn kan verschillende oorzaken hebben en kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan:

 • Zo kan er sprake zijn van een peesaandoening aan een van de vele spieren die aanhechten op deze knobbel.
 • Ook kan de pijn veroorzaakt worden door irritatie van een van de drie slijmbeurzen (bursitis trochanterica) waarvan de belangrijkste zich onder de peesplaat (tractus iliotibialis) bevindt. Deze peesplaat loopt vanaf de bekkenrand over de buitenzijde van het bovenbeen naar de knie en hecht zich daar aan de bovenzijde van het onderbeen. Onderweg passeert deze de heupknobbel. Het over de knobbel heen schieten van deze peesplaat wordt ook wel snapping hip genoemd en kan, maar dat hoeft zeker niet, pijnklachten veroorzaken.
 • Een derde mogelijkheid is dat de pijn veroorzaakt wordt door een zenuwbeknelling van uittredende zenuwen uit de 4e en 5e lumbale (onderrug) wervels.

Behandeling van het trochanter major pijnsyndroom

Podotherapie

Wanneer u zich meldt bij de huisarts zal hij in eerste instantie rust adviseren wel of niet aangevuld met pijnstillers (NSAID’s). Als dit geen verbetering geeft kan podotherapie uitkomst bieden. De register podoloog of podotherapeut kan een eventuele voetafwijking behandelen door middel van therapiezolen of een andere techniek. Wanneer de voet bijvoorbeeld teveel naar binnen knikt (overpronatie) tijdens het lopen kan er meer spanning ontstaan rond de heupknobbel. Ook een eventueel beenlengteverschil kan een grote invloed hebben.

Podoposturale therapie

Tevens kan een bezoek aan een podoposturaal therapeut van grote waarde zijn. Hij is in de meeste gevallen ook register podoloog of podotherapeut en heeft nog meer mogelijkheden in zijn therapie. Zo is hij in staat om spanningen in bepaalde spierketens te reduceren of juist aan te spannen. Hij is gespecialiseerd in houdingsgerelateerde klachten en bekijkt het lichaam als een geheel.

Fysiotherapie

Uiteraard is tussenkomst van een fysiotherapeut ook aan te raden. Zijn behandeling zal voornamelijk bestaan uit spierversterkende en mobiliserende oefeningen, wel of niet aangevuld met massages en/of taping.

Vind een praktijk

Heeft u ook klachten ter hoogte van de knobbel aan de buitenkant van uw heup? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw