Ongemak tijdens de wintermaanden

Nederlanders wandelen meer dan ooit! Sinds de coronapandemie hebben steeds meer mensen het wandelen ontdekt. En dat is goed nieuws want je lichaam krijgt er namelijk een flinke oppepper van, zowel fysiek als mentaal. Hoe fijn is het te genieten tijdens een wandeling van alle seizoenen met elk zijn eigen charme. Ondertussen hebben we al bijna 2 jaar het moois van de seizoenen mee kunnen maken, zo ook de winterperiode. En ook al is het risico op een blessure bij wandelen klein, helaas gaat het niet altijd voortvarend. In de wintermaanden kunnen hielkloven namelijk een hinderlijk ongemak zijn en het wandelplezier flink bederven.

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn te herkennen aan verticale barsten of scheuren in de huid, ze zijn goed zichtbaar en bevinden zich meestal rondom de hiel. Deze verticale barsten of scheuren verkleuren vaak wit en staan soms een beetje open. Een kloof kan vrij diep zijn. De huid onderin de kloof is erg dun, hierdoor is het mogelijk dat de huid open gaat en er een wondje ontstaat, dit geeft kans op infecties. Kloven worden niet alleen als cosmetisch storend ervaren maar het kan ook zorgen voor pijnklachten bij belasting. Hielkloven komen zowel bij mannen als vrouwen voor.

Hielkloven: een echte winterkwaal?

Wat is de oorzaak van hielkloven?

Bij het ontwikkelen van hielkloven speelt de conditie van de huid een grote rol. De winter heeft hierbij ook effect. Door de winterkou kan de huid namelijk makkelijker uitdrogen waardoor het zijn soepelheid verliest. De huid wordt dan minder elastisch of zelfs stug en kan niet goed meebewegen tijdens activiteit. Een droge huid wordt ook veelal bij ouderen gezien waarvan de huid van nature minder goed gehydrateerd is.

Hoewel hielkloven vaak het gevolg zijn van een droge huid is er meestal ook sprake van de combinatie droge huid en eeltvorming. Eelt is een natuurlijk beschermingsproces van de huid door opeenstapeling van dode huidcellen. Het beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals wrijving en grote druk. Een dun laagje eelt geeft meestal geen problemen, maar wanneer het een te dikke laag betreft kan dit wel voor problemen zorgen.

Door een constante verhoogde druk op de hielen kan eelt gaan barsten. Deze overmatige druk kan het gevolg zijn van overgewicht of ontstaan door schade aan het vetkussen onder de voet. Dit vetkussen bevindt zich onder de bal van de voet en de hiel. Het heeft als belangrijkste functie het beschermen van onderliggende structuren zoals botten, pezen, ligamenten, bloedvaten en zenuwen tegen druk- en schuifkrachten. Daarnaast heeft het een schokabsorberende functie. Wanneer deze structuur beschadigd raakt is het mogelijk dat het vet zich gaat verplaatsen, met als gevolg toename van druk op de hielranden en kans op eeltvorming. Ook een verkeerde drukverdeling onder de voeten kunnen van invloed zijn op hielkloven. Denk bijvoorbeeld aan:

Wat kan je aan hielkloven doen?

Eelt laten verwijderen

Wanneer er sprake is van overmatige eeltvorming rondom de hielen is het belangrijk het overtollige eelt te laten verwijderen door een voetspecialist.

Hielranden insmeren

Daarnaast is het van belang dagelijks de hielranden in te smeren met een crème die is verrijkt met ureum (10-15%). Deze crème helpt om de verdikte huid en het eelt te verminderen. Het biedt verlichting, intensieve hydratatie, voorkomt verder vochtverlies en verzacht de extreem droge huid.

Therapiesokken dragen

Er bestaan therapiesokken met verzachtende gel, deze hebben tevens een positief effect bij de behandeling tegen overtollig eelt op de hiel.

Vind een praktijk

Laat uw voeten controleren, mede om te achterhalen hoe de kloven zijn ontstaan. Onze Podozorgers helpen u graag en kijken welke factoren er bij u meespelen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Melanie Oonk. Zij is (register) podoloog, sportpodoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek