Oefeningen voor de pijnlijke voet

Verlies van voetvorm en voetfunctie kan leiden tot voetklachten. We kennen allemaal het belang van trainen en bewegen om gezond te blijven. Nu is de “core-stability” een algemeen begrip in de trainingswereld. Uit onderzoek is gebleken dat alleen het trainen van de kracht in buik- en rugspieren niet altijd leidt tot herstel van rugklachten maar dat ook de kleine buik- en rugspieren van groot belang zijn. Sinds kort weten we dat dit ook voor de voeten geldt.

Kleine voetspieren

De kleine spieren in de kern van je voeten (de zogenaamde intrinsieke voetspieren) hebben een grote invloed op je loophouding en het trainen van deze spieren kan klachten voorkomen of verminderen. Deze spieren helpen bij de landing en de voetafzet.

In de sportwereld is allang bekend dat de rompstabiliteit een belangrijke rol speelt bij het voorkomen en genezen van klachten. Gerichte spierversterkende oefeningen voor je romp blijken heel effectief te zijn. Nu is er onderzocht of dit ook geldt voor de voeten. Onderzoek toont aan dat het versterken van je kleine spieren in de kern van de voeten gunstig is voor het in stand houden van onder andere de voetboog. Als de intrinsieke voetspieren niet goed functioneren wordt “het fundament” onstabiel en raakt uit balans. Veel voetproblemen ontstaan hierdoor. Ook kan het zijn dat klachten hierdoor niet voldoende herstellen.

Foot core training

Het belang van voetboogspieren is ondergewaardeerd en wordt vaak genegeerd door onderzoekers of specialisten. Je ziet ze te weinig terug in revalidatieprogramma’s.

Steunzolen overbodig?

Het blijkt dat voor veel voetklachten, voetstand- of houdingsproblemen steunzolen een zeer geschikte en soms noodzakelijke oplossing zijn. Pijnlijke voeten of enkels die ondanks steunzolen en eerdere behandelingen niet voldoende hebben geholpen, kunnen profijt hebben bij het inzetten van voetentraining. Uit onderzoek is gebleken dat een gecombineerde aanpak veelal betere resultaten geeft.

Voor wie geschikt?

Voetentraining is geschikt voor zeer uiteenlopende doeleinden. U kunt denken aan:

  • Peesproblemen in de voet of enkel
  • Enkelinstabiliteit
  • Voorvoetklachten (klauwtenen/hamertenen/ hallux valgus/ vetkamerproblemen)
  • Hielspoorklachten
  • Diabetische of reumatische voet
  • Stressfracturen
  • Chronische pijn zonder duidelijke oorzaak
  • Scheenbeenklachten

Blootvoets gaan

Ook blote voetentraining draagt bij aan een betere functie van de voet. Uit onderzoek blijkt dat tijdens het gaan op blote voeten de impact van de hiellanding lager is en de krachten op de voorvoet bij de afzet afnemen. Dit in tegenstelling tot het lopen op schoenen. Deze conclusie ondersteunt de gedachte dat het lopen op blote voeten gezond is en klachten kan voorkomen of verminderen.

Vind een praktijk

Ga goed voorbereid aan de slag. Raadpleeg uw registerpodoloog voor een gericht advies. Niet alle voetklachten zijn geschikt om “zomaar” op blote voeten te gaan lopen. Zet de eerste stap naar een sterkere voet en ontwikkel een gezondere voet!

Vind een praktijk

Literatuur:

Core Training: Stabilizing the Confusion Mark D. Faries and Mike Greenwood, PhD, CSCS,* D; FNSCA Baylor University, Waco, Texas 2007 Freeing the Foot
Integrating the Foot Core System into Rehabilitation for Lower Extremity Injuries Patrick O. McKeon, PhD, ATC, CSCS, François Fourchet, PT, PhD 2015
The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function PO McKeon, J Hertel, D Bramble… - British journal of sports …, 2014

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw